Det här är hingsten Ellert frá Baldurhaga. Han bär troligtvis den unika färgen sabino/brunblackbukskäck som aldrig tidigare förekommit inom den isländska färgpopulationen. Enligt isländska Baendabladid är Ellert den enda hästen i världen som har just denna färgkombination. I Worldfengur är han dock just nu registrerad som brunblackbukskäck och han är efter hederspremierade Sær frá Bakkakoti och mamma är Kengála frá Búlandi som lämnat flera 1. klass avkommor. Ellert tränas just nu inför visning på Island.
Igår var Ishestnews på ett välbesökt Öppet hus på Backome Islandshästar. Dagens tema var de fina hingstarna som huserar på gården, likaså fick vi se en del avkommor.
Fina Fengur från Backome.
Först ut var en uppsutten presentation av hingstgänget och några avkommor. Hingstarna vi fick se var Atlas frá Hvoli, Herkules fra Pegasus, Fengur från Backome (e. Álfur frá Selfossi u. Fjóla frá Kirkjubae), Hector från Backome (e. Vidir frá Prestsbakka u. Hrydja frá Hvoli) , Ivan från Hammarby, Gladur frá Sundabakka och sist men inte minst Viking från Österåker. Vi fick även se två ston efter Bragi frá Kópavogi, Hera från Backome (u. Hrydja frá Hvoli) och Saga från Backome (u. Smáralind frá Sydra-Skördugili). Efter Herkules fra Pegasus fick vi se Rakel från Backome (u. Rodadis frá Kvistum) och efter Berserkur fra Stykkisholmi visades Töfri från Sundabakka (u. Táta från Solbacka) och Sókron från Sundabakka (u. Saeta från Edeby).
Sedan var det dags att värma upp oss från den iskalla Hallandsvinden med en god fika med varmkorv, kakor, dricka och kaffe. Och massor av härligt mingel där det snackades häst, avel och annat.
Kolur från Backome.
Efter en förflyttning till ridhuset var det tid att beskåda tre avkommor till gårdens avelshästar. Först in i ridhuset kom Kolur från Backome (e. Atlas frá Hvoli u. Kvika vom Forstwald). Kolur är 2 år gammal och var otroligt nyfiken på publiken som han ivrigt hälsade på över skranket.
Efter Kolur visade Hafeti från Lilla Sträckås (e. Ivan från Hammarby u. Höfn frá Kirkjubae) upp sig med mycket tryck i steget. Hafeti är fem år.
Fyraåriga fuxen Romulus från Backome (e. Oliver frá Kvistum u. Raudhetta fra Kommu) väckte publikens förtjusning med sin svävande trav och härlig aktion som syns på filmen här ovan.
Hiingstmingel.Gladur från Sundabakka fick många klappar.
Sedan kom alla hingstarna in i ridhuset och vi i publiken fick gå runt bland dem, ställa frågor om dem och klappa dem. Det var mäktigt med 10 hingstar, massor av folk, barn och hundar.
Utöver de hingstar vi sett på banan var nu även Berserkur frá Stykkisholmi och Bragi frá Kópavogi med i ridhuset.
I torsdags kväll kom Heimir Gunnarsson till Idrottens Hus i Helsingborg. Inbokad av Gandurs intressegrupp för avel med Lotta Witt Hegardt och Susanna Lillvik i spetsen. Inbjudna var alla föreningar i Islandshästdistrikt Skåne. Vi var nog ett 25 tal deltagare på plats kl 18.00 för att lyssna och lära. God fika fick vi också avnjuta under kvällen.
Kvällens tema var ”Val av hingst” vilket just nu är högaktuellt så här på vårkanten.
Heimir tog oss med på en resa där han började med att klargöra ”Vad är avel?” och att avel kan beskrivas som ett ”Långsiktigt arbete där nästa generation ska bli bättre än den tidigare” och nästa fråga blev då ”Hur ska vi nå dit?”
Svaret blev: ” Kunskap, planering och en portion tur”.
Planerat avelsarbete bör innehålla ett tydligt avelsmål, både avlarens eget och det övergripande målet dvs rasstandarden som finns beskrivet av FEIF.
Ett gott råd är att innan man betäcker fundera och formulera ner sitt eget avelsmål med några få meningar.
Till vår hjälp kan vi sedan använda Worldfengur, stamboken som omfattar alla islandshästar. Vi behöver också definiera våra egna avelsdjur dvs vilka ston ska vi betäcka? Hur ser deras egenskaper ut?
Alla hästar som registreras lämnar även in DNA (svanstagelrötter) som sedan förs in i WF vilket jämförs med föräldrarna det är ju väldigt viktigt att vi vet att stamträdet bakom vår häst är korrekt. I en del fall har det uppmärksammats på senare år att härstamningen är fel bakåt, ex den kända hingsten Kjarval frá Saudarkrokur fick för inte så länge sedan en ny pappa. Det finns en inbyggd automatisk varningsklocka i WF om DNA skiljer sig från förväntat.
Vi hittar ett förväntat avelsvärde BLUP i WF för varje häst vilket då kan ge oss vägledning i valet av egenskaper som vi vill förstärka och inte då bara individens total BLUP. Virtuell parning kan vi göra i WF och många andra funktioner finns där för att vi ska kunna välja så bra som möjligt.
Innan vi börjar behöver vi också ha kunskap om vilka olika regelverk vi har att rätta oss efter som t e x FEIF, Svenska Jordbruksverkets regler och vår egen avelsorganisation SIF Avels regler.
Det är dock alltid vi avlare som styr hur avelsarbetet framskrider det är våra val av avelsdjur som till synes och sist sätter sin prägel på rasen vilket självklart är ett stort ansvar vi har att axla när vi planerar för nästa generation.
Varför ska vi avelsbedöma våra avelsdjur?
Enkelt sagt för att få ett opartiskt utlåtande om hästens egenskaper jämfört med det officiella avelsmålet. Ju mer fakta vi har om stoet och den tilltänkta hingsten ju större chans är det att lyckas med kombinationen.
Under 2017 kommer tävlingsresultat (WR tävlingar) vägas in i BLUP vilket kommer ge en bredare bild eftersom det är många hästar ffa valacker som tävlas men relativt få av dem kommer till avelsbedömning. Ju mer information vi kan få in i WF dess säkrare blir siffrorna i varje hästs BLUP.
Heimir tog också upp diskussion om inavel och linjeavel. De gamla sk ”avelslinjerna” har luckrats upp i stort sett helt, främst beroende på att transport av ston och hingstar blev lättare på Island. Förr var man hänvisad till att använda de avelsdjur som fanns i närheten och inaveln var utbredd. Inavel medför att fertiliteten sjunker, hingstarna får mindre testiklar, hästarna blir mindre och man, svans och hovar påverkas ofta negativt. När man tittar på inavels koefficienten är det bra att veta att när man passerar 3 % så börjar en linjär försämring.
Ett mycket intressant inslag under kvällen var en genomgång av de hästar man har funnit har haft störst inflytande på vår ras. Genom att titta på DNA hos alla islandshästar som föddes 2010 kunde man räkna ut i % hur stor del de olika anfäderna/anmödrarna hade i just den årgången. Ex Hrafn frá Holtsmula, 10.68%, Orri frá Tufu, 6,76%, Sida frá Saudarkrokur 6,62%, Sörli frá Saudarkrokur, 6,10% osv
Heimir berättade att man just nu har ett projekt där man tittar på ”verksamhetshästarna” vilka egenskaper dessa har som gör dem speciellt lämpliga i t ex turridning, ridskolor osv. Insamling av material pågår.
Sist kan vi berätta att inloggningen till Hestur nu kan göras via samma inlogg som till WF dvs utan mobilt bank id.
Glöm inte att registrera och betala stoavgift i Hestur när du ska betäcka ditt sto och har valt hingst!
Tack Heimir för en mycket uppskattad och intressant kväll och stort tack till Lotta och Susanna som arrangerade det hela.
Vid pennan, Yvonne Liljeroos, Stall Vitavillan.
I förra helgen ägde årets första visning rum på Axevalla Travbana. Det var flera hästar som kändes igen ifrån fjolårets visningar, bland annat Eldjarn fra Kringeland, en vacker fuxhingst som visades av Erlingur Erlingsson. Eldjarn blev helgens högst bedömda 7 år och äldre hingst med poängen 8,42, bland annat fick han 9,0 för tölt.
Eldjarn fra Kringeland, foto: www.toltaren.com
I gruppen 6 åriga hingstar visades den vackre fuxhingsten Fengur från Backome, även han för andra gången och fick den fina poängen 8,37. Fengur visades av Vignir Jonasson.
Fengur från Backome. foto: www.toltaren.com
A∂all frá Steinnesi heter hingsten som blev helgens högst bedömda femåring. Den här coola hingsten visades av Tryggvi Björnsson. I bland de femåriga hingstarna visades även Fimur frá Selfossi, en vacker i ögonfallande svartskäck som fick totalbedömningen 8,11 som fyrgångare.
A∂all frá Steinnesi. Foto: www.toltaren.comFimur frá Selfossi. Foto: www.toltaren.com
Fylking frá Árabakka blev det högst bedömda stoet bland de 7 år och äldre stona. Fylking visades av Eyjolfur Thorsteinsson och fick totalpoängen 8,05.
Fylking frá Árabakka. Foto: www.toltaren.com
Högst bedömda sexåriga stoet blev Glitra från Solberg som ägs av Frida Dahlén och visades av Erlingur Erlingsson.
Glitra från Solberg. Foto: www.toltaren.com
Bland de femåriga stona visades fantastiska Hera från Backome som blev högst bedömda stoet och även högst bedömda hästen under hela helgen. Hennes totalpoäng blev 8,54 med bland annat 4 st nior i ridbedömningen samt 3 st nior i sin exteriörbedömning. Hon visades av Vignir Jonasson. Hera är efter Bragi frá Kópavogi och undan Hry∂ja frá Hvóli.
Hera från Backome. Foto: www.toltaren.comHera från Backome. Foto: www.toltaren.com
Samtliga resultat och mer information om hästarna hittar du på WorldFengur (länk)
Hreyfill från Skáneyland fick en jämn och fin exteriörbedömning på 8,35. Foto: Mette Lund Lindberg.Och med 8,54 för ridegenskaper blev Hreyfill högst bedömd på Margaretehof med 8,46 totalt. Foto: Mette Lund Lindberg.
I dag avslutades avelsbedömningen på Margaretehof i Skåne. Många fina hästar visades och högst bedömd blev hingsten Hreyfill från Skáneyland visad av Agnar Snorri Stefánsson till 8,46 totalt.
Resultat från
Margaretehof:
Källa: www.worldfengur.com
Land: SE – Bedömningstillfälle nr: 06 – 22.05.2017-23.05.2017
Bedömningsansvarig: Ann-Sofie Nellhov
Huvuddomare: John Siiger Hansen
Domare: Guðni Kristján Ágústsson, Rebecka Frey
Övrig personal: Registrator: Heimir Gunnarsson, Mätning: Nina Bergholtz
Avelsvisningen på Romme var ovanligt välbesökt, många hade kommit för att titta på Viking från Österåker. Och han gjorde ingen besviken. Idag höjde han sin totalbedömning från 8.71 på visningen 2015 till 8.78 idag. En vacker och kraftfull visning gav 9.07 i ridegenskaper! .Viking belönades med höga 9.5 för trav och han fick även samma poäng för spirit och helhetsintryck. Även exteriören höjdes från 8.24 till 8.35.
Den öppna visningen är i morgon, lördag.
Utskrivet: 26.05.2017 15:39:37
Romme 1
Land: SE – Bedömningstillfälle nr: 02 – 25.05.2017-27.05.2017
FIZO 2010 – formula for the total score: Conformation 40% – Rideability 60%
Þórálfur frá Prestbae på avelsbedömningen i Akureyri. Ryttare Þórarinn Eymundsson. Foto: Anna von Sydow.
I veckan sattes det ett nytt världsrekord på avelsbedömningen i Akureyri på norra Island. Med sensationella 8,94 i totalpoäng (Ext: 8,93 Rid: 8,95) är den gulbruna hingsten Þórálfur frá Prestbæ nu den högst bedömda islandshästen genom tiderna. Särskilt roligt för oss svenskar då Þórálfur är uppfödd och ägd av Ingar och Inga Jensen som har Prästgårdens islandshästar i Sverige och gården Prestsbær på Island och vars avel bygger på stammodern Þoka frá Hólum.
Det blir spännande att se om Ingar och Inga bestämmer sig för att ta Þórálfur till avelsklassen på VM i Holland. Det i sin tur skulle med största sannolik innebära att hingsten sedan kommer finnas tillgänglig i Sverige. Hursomhelst önskar vi Ingar och Inga-Prestsbær ett stort grattis till det nya världrekordet!
Fengur från Backome med en stam som heter duga! Höst bedömd på Backome inför den öppna visningen. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Nu återstår bara den öppna visningen på Backome. Högsta poäng än så länge har vackre välstammade fuxen Fengur från Backome ( e. Álfur frá Selfossi, u. Fjóla frá Kirkjubae). Han har nu 8.46 i totalbedömning med 8.67 för sin exteriör (9 för huvud, proportioner och hela 9.5 för hovar) och 8.31 i ridegenskaper. Uppfödare Backome islandshästar.
Gladur från Sundabakka (e. Kraftur frá Bringu u.Grásjóna från Lönneberga) fick 8.42 med 8.46 i exteriör (9 för proportioner och hovar) och 8.38 i ridegenskaper med en jämn bedömning med 8-8.5.
Både Fengur och Gladur visades av Vignir Jonasson som också är uppfödare till Gladur.
Gladur från Sundabakka med 9 för proportioner och hovar. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Hervör frá Hamarsey (e. Heidinn frá Feti u. Hrund frá Árbae) fick 8.34 i totalpoäng med 8.48 för sin exteriör med hela 10 (!) för rygg och kors. I ridegenskaper fick Hervör 8.25 med 9 för trav. Hervör ägs och är uppfödd av Per S. Thrane och visades även hon av Vignir.
Hrodur från Gröna Gången (e. Ardur frá Brautarholti u. Hrima frá Hofi) är en talangfull blott femårig 4-gångare. Han fick hela 8.28 i totalbedömning med 8.39 för sin exteriör och 8.21 i ridegenskaper med 9 för tölt, trav, spirit och sakta tölt och 9.5 för helhetsintryck. Även 9 för proportioner samt man och svans. Hrodur visades av Erlingur Erlingsson och är uppfödd av Susanne Sjöström.
I morgon lördag är det dags för den öppna visningen. Lycka till alla!
Hervör frá Hamarsey med 10 för rygg och kors! Foto: Sofie Lahtinen CarlssonHrodur, blott fem år och en talang av bara den. Foto: Sofie Lahtinen CarlssonAtt Tenor från Konga fick 10 för man och svans kan man förstå… Foto: Sofie Lahtinen Carlssonoch det fick även Viljar fra Kval Foto: Sofie Lahtinen CarlssonBastian frá Thóreyjarnúpi, en Bragiavkomma med 8.25 totalt. Fyrgångshingsten har hela 9.5 för tölt och hovar, samt 9 för trav, galopp och helhetsintryck. Foto: Sofie Lahtinen CarlssonPrimadonna från Dahlgården fick totalpoängen 8.29 med fina 8.41 i ridegenskaper. Foto: Sofie Lahtinen CarlssonTigulldottern Terna fra Kleiva har en hög exteriörbedömning på 8.51 mws 9.5 för hals manke bog och 9 fö rrygg och kors samt proportioner. I ridegenskaper har hon 8.04. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Fengur visar stolt upp sin prisrosett Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Härligt väder och en hel del glada ryttare och ägare efter dagens höjningar. Kvar i topp ligger Fengur från Backome som inte höjde sig men 8.46 gjorde honom till visningens högst bedömda häst och också segrare i klassen 6 år och äldre.
Några av dem som höjde sig är Gladur från Sundabakka som nu har höjde totalbedömningen från 8.42 till 8.46 i totalbedömning genom att höja traven från 8.5 till 9.0. Därmed har han en ridbedömning på 8.45.
Gladur höjde traven till 9.0 Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Stoet Hervör frá Hamarsey, hon med 10 för rygg och kors, höjde även hon sin ridbedömning med ett rejält skutt uppåt. Genom att höja tölten från 8 till 8.5 och galoppen från 7.5 till 8 höjdes ridegenskaperna till 8.41 från 8.25. Hervörs totalbedömning är därmed 8.44. Därmed blev hon det högst bedömda stoet på visningen och vann också klassen Ston 6 år.
Tvåan i samma klass, Primadonna från Dahlgården, höjde även hon sin totalbedömning från 8.29 till 8.37. Det gjorde hon genom att få hela 9 för tölt från tidigare 8.5. Totalpoängen är därmed 8.37.
Full fart Hervör! Hon höjde galoppen till 8.0 och tölten till 8.5 Foto: Sofie Lahtinen CarlssonPrimadonna med hela 9.0 för tölt! Sofie Lahtinen Carlsson
Fyrgångshingsten Hrodur från Gröna gången är i topp i klassen Hingstar 5 år- Idag höjde han sin totalbedömning till 8.32 från 8.28 genom att få fantastiska 9.5 för trav. Hans ridbedömning är nu 8.27.
Den med nästhögsta poängen i klassen, Viljar fra Kval, höjde ridbedömningen från 8.35 till 8.39 genom att höja till 9 för galopp.
9.5 för trav! Det var resultatet från den öppna visningen för Hrodur från Gröna Gången. Foto: Sofie Lahtinen CarlssonViljar fra Kval höjde till 9 för galopp Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Den med högst poäng i klassen Hingstar 7 år och äldre, fyrgångshingsten Bastian frá Thórreyjannúpi, höjde sig även han genom en bättre skrittpoäng. Han har nu totalpoängen 8.26
Bastian har nu 8.26 för ridegenskaper Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
I klassen Hingstar 4 år fick Gústi från Rydbacka högst bedömning med 7.64.
Thórhildur frá Efra-Hvoli kom i topp i klassen Ston 7 år och äldre med 8.13 i totalbedömning.
I Ston 5 år kom norska Terna fra Kleiva i topp med 8.23 och sist men inte minst vinnaren av Ston 4 år, Selma från Lilla Sträckås med 8.12 i totalbedömning.
Bara fyra år och 7.64 i ridegenskaper. Det har Gusti från Rydbacka som vann klassen Hingstar 4 år Foto: Sofie Lahtinen CarlssonThórhildur frá Efra-Hvoli fick högst poäng i klassen 7 år och äldre Foto: Sofie Lahtinen CarlssonTerna fra Kleiva med 8.23 i ridegenskaper i topp ii klassen Ston 5 år Foto: Sofie Lahtinen CarlssonSelma från Lilla Sträckås. Bara fyra år och med 8.12 i totalbedömning Foto: Sofie Lahtinen CarlssonVals fra Fagerholt blev trea i klassen Hingstar 6 år. Totalpoängen blev 8.28 med fina 8.35 i ridbedömning. Och 9 för pass! Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Hrodur, med 9.5 för trav Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Välkommen till Oirschot Hrodur från Gröna Gången (e. Ardur frá Brautarholti u. Hrima frá Hofi) som representerar Sverige bland Hingstar 5 år. 4-gångshingsten har en totalbedömning på 8.32, exteriört 8.39 och ridegenskaper på 8.27 med 9 för tölt, spirit och sakta tölt och 9.5 (!) för trav och helhetsintryck. Ägare Camilla Lindström och Susanne Sjöström, uppfödare Susanne Sjöström.
Gladur frá Sundabakka (e. Kraftur frá Bringu u. Gráskjóna från Lönneberga) blir Sveriges representant i klassen 6-åriga hingstar. Gladur har 8.48 i totalbedömning med 8.46 exteriört och 8.5 i ridbedömning med 9 för trav och helhetsintryck. Ägare och uppfödare är Vignir Jónasson.
Viking från Österåker (Ísar frá Keldudal u. Von frá Vindheimum), en självklar representant för svensk avel åker till Holland och klassen Hingstar 7 år och äldre. Viking är den första svenskfödda hästen med över 9 för ridegenskaper, han har 9.07. I VM 2015 i Herning tog Viking guld och blev bästa 6-åriga hingst.
Vikings bedömning från Romme i maj
Sveriges representant i klassen 5-åriga ston är Hera från Backome, e. Bragi frá Kópavogi u. Hrydja frá Hvoli, ägare och uppfödare Backome Islandshästar. Hera har en totalbedömning på 8.54 med 8.36 i exteriör och 8.66 i ridegenskaper med 9 för trav, galopp, spirit, helhetsintryck och sakta tölt.
Till klassen 6-åriga ston åker Maistjarna från Knutshyttan (e. Oliver frá Kvistum u. Tilviljun från Knutshyttan). Maistjarna har 8.55 i totalbedömning med 8.16 exteriört och 8.8 i ridegenskaper med 9 för tölt, pass, spirit och helhetsintryck. Ägare och uppfödare är Gardar Gislason.
Till klassen ston 7 år och äldre åker Victoria från Solbacken (e. Valiant från Solbacken u. Ófeig fra Skiveren). Victoria har 8.54 i totalbedömning med 8.68 i exteriörbedömning och 8.45 i ridegenskaper med 9 för galopp spirit och helhetsintryck. Ägare till Victoria är Susanne Åkervall och uppfödare Carina Welander och Lars Engström.
Gladur från Sundabakka med 9 för trav Foto: Sofie Lahtinen CarlssonViking från Österåker på hingstvisning på Stenholmen. Foto: Ishestnews.seHera från Backome, 5 år Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonMaístjarna från Knutshyttan – vinnare av 5-åriga ston Foto: Sofie Lahtinen CarlssonVictoria från Solbacken Foto: Ishestnews.se
Árblakkur frá Laugarsteini och Daniel Jónsson. Foto: Hrafnhildur Helga Gudmundsdóttir.
I dag avslutades den öppna bedömningen på Hella, södra Island där riktigt många höga bedömningar duggade tätt. Högst ridegenskaper fick Árblakkur frá Laugarsteini med hela 9,20 som fördelades till 10.0 för spirit, 9,5 för tölt och 9.0 för trav, pass, form under ryttare och arbetstölt. Detta är en av de högsta ridbedömningarna genom tiderna. För exteriör erhöll Árblakkur 8,28 och totalt 8,82 och den pampiga, svarta hingsten har att brås på. Pappa Ágústinus frá Melaleiti (8,61) är efter hederspremierade Kolfinnur frá Kjarnholtum (8,45) och mamma är Áróra frá Laugarsteini (8,13) efter ELIT-hingsten Rodi frá Múla (8,07) som i sin tur är efter hederspremierade Orri frá Thúfu (8,34). Ännu ett lysande exempel på att Orri/Kolfinnur ofta blir en lyckad kombination. Ägare och uppfödare till Árblakkur är Ármann Gunnarsson och Daniel Jónsson och det var även Daniel dom visade. Stort grattis till denna fantastiskt fina bedömning önskar Ishestnews.
Katla frá Ketilsstödum och Bergur Jónsson på LM 2016. Foto: Ishestnews.
Avelsbedömningarna som arrangeras på Island mitt under sommaren blir fler och allt mer populära för varje år. I dag började ytterligare en “midsumarsyning” i Hella där det fenomenala stoet Katla frá Ketilsstödum erhöll tre (!) 10:or. För trav, spirit och kort tölt och 9,5 för tölt och form och 9,0 för skritt. Katla visades av sin uppfödare Bergur Jónsson och de har haft en enastående framgångsrik tävlingskarriär innan denna avelsbedömning. Katla är efter Gamur frá Audholtshjáleigu och undan Ljónslöpp frá Ketilsstödum och hon har nu 8,78 för ridegenskaper som fyrgångare. Öppna bedömningen går av stapeln på onsdag.
IS2008276173 Katla frá Ketilsstöðum
Mikrochip: 352098100021715
Färg: 3500 Brun utan tecken
Uppfödare: Jón Bergsson
Ägare: Guðmundur Þorsteinn Bergsson
F.: IS2001187053 Gaumur frá Auðsholtshjáleigu
Ff.: IS1986186055 Orri frá Þúfu í Landeyjum
Fm.: IS1985225005 Hildur frá Garðabæ
M.: IS1993276173 Ljónslöpp frá Ketilsstöðum
Mf.: IS1987187700 Oddur frá Selfossi
Mm.: IS1973276173 Snekkja frá Ketilsstöðum
Mätning (cm): 142 – 131 – 136 – 62 – 141 – 35 – 26,0 – 16,5
Hovmått: V.fr.: 7,7 – V.b.: 7,6
Exteriör: 8,5 – 8,5 – 9,0 – 8,5 – 7,5 – 7,5 – 8,5 – 7,5 = 8,28
Ridegenskaper: 9,5 – 10,0 – 5,0 – 8,5 – 10,0 – 9,5 – 9,0 = 8,78
Totalt: 8,58
Sakta tölt: 10,0 Sakta galopp: 9,0
Ryttare: Bergur Jónsson
Tränare:
Hera från Backome och Vignir Jónasson rider för Sverige Foto: Sofie Lahtinen Carlsson. Kaera fra Slippen och Jóhann Skúlason satte 8,34 totalt i dag. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.Från Island: Buna frá Skrud och Björn Haukur Einarsson. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.Terna fra Kleiva leder den 5-åriga stoklassen än så länge med 8,44 totalt. Visade gjorde Erlingur Erlingsson. Foto: Sofir Lahtinen Carlsson.
I dag gick avelsklasserna för de 5-åriga hästarna på VM. Trots regn, tung bana och viftande paraplyer fick vi ändå se fina visningar. Det var dock flera hästar som sänkte sina bedömningar en hel del.
Högst inför den öppna bedömningen i stoklassen ligger norskfödda Terna fra Kleiva visad av Erlingur Erlingsson med 8,44 totalt. Hera från Backome, visad av Vignir Jónasson, ligger på en fjärde placering än så länge med 8,27 totalt men vi hoppas såklart på höjningar på den öppna bedömningen och att Hera kan ta igen sin 8,5:a för pass och 9:or för form och spirit.
Grani frá Torfunesi och Siggi Matt leder 5-åriga hingstklassen än så länge. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.
Bland hingstarna är det den maffige musblacken Grani frá Torfunesi som leder med 8,31 totalt som även det är en rejäl sänkning från de 8,58 som Grani hade med sig i bagaget till VM. Men på den öppna bedömningen senare i veckan kan allt hända och vi håller en extra tumme för Hera från Backome och Hródur från Gröna Gången.
Klakkur von Kronshof och Frauke Schenzel rider för Tyskland.
Hródur från Gröna Gången och Erlingur Erlingsson. Foto. Sofie Lahtinen Carlsson.Sören Madsen och Skinfaxi fra Lysholm. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.
5-åriga avelsklassen, inför öppna bedömningen:
Ston: NO2012202078 Terna fra Kleiva – Erlingur Erlingsson – 8,57 – 8,35 – 8,44
DK2012200461 Kæra f Slippen – Jóhann R. Skúlason – 8,31 – 8,38 – 8,35
IS2012235846 Buna frá Skrúð – Björn H. Einarsson – 8,28 – 8,39 – 8,34
SE2012204590 Hera från Backome – Vignir Jónasson – 8,34 – 8,21 – 8,27
DE2012234220 Sóley vd Rehwiese – Beggi Eggertsson – 8,16 – 8,22 – 8,20
Hingstar:
IS2012166201 Grani f Torfunesi – Sigurður V Matthíasson – 8,11 – 8,45 – 8,31
DK2012100113 Skinfaxi fra Lysholm – Søren Madsen – 8,22 – 8,25 – 8,24
DE2012134043 Klakkur vom Kronshof – Frauke Schenzel – 8,29 – 7,98 – 8,10
NO2012102129 Viljar fra Kval – Vignir Jónasson – 8,11 – 8,05 – 8,07
SE2012104116 Hróður f Gr. Gången – Erlingur Erlingsson – 8,50 – 7,76 – 8,06
Glódís vom Kronshof fick en jämn och fin bedömning med 8,61 för exteriör och 8,51 för ridegenskaper. Riden av sin uppfödare Frauke Schenzel. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson. Siggi Matt och Hnit frá Koltursey. Foto: Sofie Lathinen Carlsson.Vackra Victoria från Solbacken ligger på 8,30 i totalpoäng inför öppna bedömningen. Eyvindur Mandal Hreggvidssson visade. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.
I dag var VM-vädret bättre under avelsklasserna för 7-åriga och äldre ston och hingstar. Ryttarna gjorde dock gällande att banan var stum att rida på och det blev en hel del sänkningar i dag med. Bland stona var det tyskfödda Glódís vom Kronshof som erhöll den högsta bedömningen på 8,55 tätt följd av Hnit frá Koltursey från Island med 8,53 totalt. Trea ligger “vår” vackra Victoria från Solbacken med 8,30 totalt. Dessa ston sänkte alla sina bedömningar rejält från sina kvalpoäng. Glódis hade 8,71 i totalpoäng, Hnit 8,69 och Victoria fina 8.55 totalt. Men vi hoppas såklart på höjningar under den öppna bedömningen där denna topptrio ligger i särklass bäst till för att ta hem varsin VM-medalj.
Bjartmar fra Nedre Sveen gick för 3 x 9,5:or i dag! Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.Þórálfur frá Prestsbæ travar för 9,0. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.Jämn och fin bedömning för Garpur fra Højgaarden, 8,53 totalt. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.
Äntligen fick vi se lite världsklasspoäng på avelsbanan. 7-årige Bjartmar fra Nedre Sveen slog till med en kraftfull och jämn uppvisning som belönades med 9,5 för pass och skritt (!) och rättvist nog 9,5 för spirit. Fantastiskt att se en häst gå i 9,5 för pass och sedan skritta för samma poäng. Bjartmar visades av Agnar Snorri Stefánsson som säkerligen siktar på ytterligare höjningar på den öppna bedömningen. Bjartmar tidigare fått 10,0 för skritt och 9,0 för form under ryttare.
Svenskägda Þórálfur frá Prestsbæ representerar Island och han ligger på en andra plats med 8,68 totalt och i vanlig ordning riden av Þórarinn Eymundsson. På tredje plats hittar vi Garpur fra Højgaarden med 8,53 totalt visad av isländske “avelsvisarveteranen” Þórður Þorgeirsson som numera bor och verkar i Tyskland. Tyvärr hade det svenska guldhoppet Viking från Österåker skadat hoven och kunde därför inte starta i dag. Han är under veterinärvård och har fått smärtstillande för skadan som inte är allvarlig men tillräcklig för att han inte ska kunna vara med.
– Jättetråkigt. Jag såg mycket fram emot att visa honom här, kommenterade Vignir Jónasson.
Vi hoppas alla att Viking repar sig fort och snabbt blir frisk igen.
Resultat 7-åriga och äldre hingstar:
Terna frá Kleiva och Erlingur Erlingsson. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.Fina Hera från Backome visad av Vignir Jónasson. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.
Första medaljen är i hamn för svensk avel genom att 5-åriga Hera frá Backome höjde sig till 8,37 totalt i dag och tog hem bronsmedaljen. Stort grattis till Backome och familjen Wingstrand! Terna fra Kleiva tog hem guldet med 8,44 i totalpoäng men tappade en sko och ska gå sina sista två vändor i morgon. Silver till Spunidottern Buna frá Skrud med 8,39. I 5-åriga hingstklassen höjde Grani frá Torfunesi passen till 9,5 fick guldet med 8,36 totalt. Silver till Skinfaxi fra Lysholm med 8,34 och brons till Klakkur vom Kronshof II med 8,14. Hróður från Gröna Gången slutade på en femte plats med totalpoängen 8,10 som fyrgångare.
Grani frá Torfunesi och Siggi Matt. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.Hróður från Gröna Gången och Erlingur Erlingsson. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.
Första och enda 10:an för ridegenskaper på detta VM, Bjartmar fra Nedre Sveeen fick den för skritt. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.Þórálfur frá Pretsbaer och Tóti Eymundsson. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.Brons till Danmark och Garpur fra Højgaarden. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.
I dag avslutades de öppna bedömningarna på VM. I den 7-åriga och äldre hingstklassen höjde norskfödde Bjartmar från Nedre Sveen sin skritt från 9,5 till 10,0 och nådde därmed otroliga 9,00 för ridegenskaper. Tvåa blev Þórálfur frá Prestsbae med 8,68 totalt och på tredje plats kom Garpur fra Højgaarden med 8,58 i totalpoäng.
Fint sväv i traven. Gladur från Sundabakka med Vignir Jónasson i sadeln. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.
I 6-åriga hingstklassen blev det en hedrande bronsmedalj till Sverige genom Gladur från Sundabakka och Vignir Jónasson som även är uppfödare till Gladur. Gladur höjde sin arbetsgalopp från 8,0 till 8,5 men det påverkade inte bedömningen i sin helhet. Gladur erhöll 8,44 totalt och det torde vara en liten tröst för Vignir som ju tyvärr inte kunda visa Viking från Österåker då han skadat hoven. Silvret gick till Sonur fra Dalur och den häftige skäckhingsten Mjölnir vom Lippenhof vann klassen med 8,51 totalt. Fyra i denna klass blev en annan skäck, Finnur frá Ármóti, som liksom Þórálfur frá Prestsbae kommer flytta till Sverige efter detta VM.
Finnur frá Ármóti. Foto: Sofie Lahtinen CarlssonGalsi frá Saudárkróki, på bilden 24 år gammal. Foto: Ishestnews.se.
Intressant i sammanhanget är att Galsi frá Saudárkróki är morfar till både Mjölnir vom Lippenhof och Valsa från Brösarpsgården (som ju i går satte nytt världsrekord när hon slog sin pappa Askur från Håkansgårdens gamla världsrekord och blev världsmästare i stilpass) och är far till både silver och bronsmedaljörerna i PP1 stilpass Sproti frá Sjavarborg och Tumi frá Borgarhóli. Detta är ett enastående resultat för en avelshingst och Galsi förtjänar ett hedersomnämnade. Han är dessutom den enda hingsten i världen som lämnat 3 avkommor med 10,0 för pass.
Mjölnir vom Lippenhof. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Full fart! Victoria från Solbacken och Eyvindur Mandal Hreggvidsson red hem en bronsmedalj i dag. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.Brons även till Maistjarna från Knutshyttan. Ryttare är Erlingur Erlingsson. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.Så läcker! Hervör frá Hamarsey visad av Vignir Jónasson. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.
Bra dag för svensk avel i dag! Två bronsmedaljer blev det för de svenskfödda stona Victoria från Solbacken och Maistjarna från Knutshyttan i de 7-åriga och äldre respektive 6-åriga stoklassen. De båda har tidigare fått bra mycket högre bedömningar, Victoria 8,54 totalt och Maistjarna 8,55 totalt men på detta VM landade poängen på 8,35 respektive 8,39. Vinnare av den 6-åriga stoklassen blev det uttrycksfulla stoet Hervör frá Hamarsey som höjde passen till 8,5 och totalpoängen från 8,45 till 8,50 tätt följd av Jódis vom Kronshof med 8,49 i totalpoäng.
Hnit frá Koltursey och Siggi Matt. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.Glódis vom Kronshof och Frauke Schenzel. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.
I den 7-åriga och äldre stoklassen vann Glódís vom Kronshof visad av Frauke Schenzel. Tyska familjen Schenzel har haft ett mycket framgångsrikt VM i avelsklasserna med flera toppplaceringar för både sina ston och hingstar. Silvret gick till Hnit frá Koltursey visad av Siggi Matt. Nu är avelsklasserna avslutade här på VM och nu sätter vi fullt fokus på tävlingsgrenarna.
9.09 in PP1 and a new worldrecord! Valsa från Brösarpsgården is a granddaughter of Galsi. Rider is Magnús Skúlason. Photo Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonTwo geniuses, Gummi and Sproti frá Sjávarborg Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonTeitur and Tumi goes for gold at WC 2015. Photo: Ishestnews.se
The worldchampionship in Oirschot is in full swing and one worldrecord has been beaten during the week. The bluedun mare Valsa från Brösarpsgården ridden by her breeder and owner Magnús Skúlason made the new worldrecord in PP1 with a the outstanding score of 9,09. Valsa has excellent pace bloodlines as her father is Askur från Håkansgården and grandfather is the famous Galsi frá Saudárkróki. Askur himself was until two days ago the worldrecordholder in PP1 for the last 14 years with the score of 9,07 ridden by Johan Häggberg.
Galsi frá Saudárkróki, was born 1990. At the picture he is 24 years old. Photo: Ishestnews.se
Interesting in this context is that Galsi frá Sauðárkróki is the father and grandfather of all the top tree horses in PP1 at this WC. Second was Sproti frá Sjávarborg and Tumi frá Borgarhóli got the bronzemedal and both of them have been worldchampions in PP1. Yesterday Mjölnir vom Lippenhof won the class of 6 year old stallions and the mother of Mjölnir is Isold frá Efri-Raudalaek who herself got 10,0 for pace and is sired by Galsi.
This is an outstanding and admirable result for a breeding stallion and Galsi deserves a honorary name. He is also the only stallion in the world that left 3 offsprings with 10.0 for pace. Cheers for Galsi!
Glódis vom Kronshof. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenHnit frá Koltusey. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenBrons till vackra Victoria från Solbacken. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenGarpur fra Højgarden i långsam tölt. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenGla∂ur från Sundbakka i täten, följd av Finnur frá Ármóti. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenVinnaren av hingstar 6 år: Mjölnir vom Lipperthof. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenSonur fra Dalur. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenNorska Vals fra Fagerholt har ärvt pappa Bikar frá Holums spetsade öron. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenHervör frá Hámarsey – vinnare bland sexåriga ston! Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenIslandshästpoddens “Mirre” är inte bara mediapersonlighet utan också hästskötare till “Maisan” Majstjerna från Knutshyttan som tog ett brons i sin klass. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenTerna fra Kleiva tillsammans med glada uppfödare. Vinst bland femåriga ston. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenHera från Backome i sin magiska trav. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenSkinfaxi fra Lyshol. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenHrodur från Gröna Gången. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenGarni frá Torfunesi – vinnare bland femåriga hingstar. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/TöltarenThóralfur frá Prestsbæ tillsammans med glada uppfödaren Inga. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/Töltaren